18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası
23 Kasım 2023

  • IMG_8059.JPG


Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
uzmanı Dr. Caner Öksüz, 18-24 kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası ile ilgili olarak açıklamada bulundu. 
 

2015 yılından bu yana her yıl 18 Kasım gününü içine alan hafta (18-24 Kasım tarihleri arasında) “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” olarak ilan edilmiştir. 2023 yılında ise “Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası” olarak yeniden adlandırılmıştır. 2023 yılının temasının 2022'de olduğu gibi "Antimikrobiyal Direnci Birlikte Önlemek" olduğu duyurulmuştur.

Bu haftanın amacı, gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi ve antibiyotik direncinin yarattığı büyük sorunlara dikkat çekmektir. Bu kapsamda toplumda ve hekimlerde farkındalık yaratmak için etkinlikler yapılmaktadır. 

Günümüzde antibiyotiklere karşı direnç gelişimi  endişe verici bir noktaya gelmiştir. Son dönemde kullanım alanına giren yeni antibiyotiklerin sayısı ise oldukça azdır. Bu durum mevcut antibiyotikleri çok daha dikkatli kullanmamız gerektiğini göstermektedir. 

Antibiyotik dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların en büyük sıkıntısı, bakterinin sıradan bir bakteri olmasına rağmen direnç nedeniyle tedavisinin güç ya da imkânsız olmasıdır. Bu durum hastanede yatış sürelerinin uzamasına, komplikasyonların gelişmesine, tedavi maliyeti ve ölüm oranlarının artışına neden olmaktadır. 
İdeal antibiyotik kullanımı için; doğru antibiyotik; uygun yoldan, etkin dozda, yeterli süreyle verilmelidir. Antibiyotik kullanılmaması gereken soğuk algınlığı , grip gibi hastalıklarda antibiyotik kullanmak, etkinliği bilinen bir antibiyotik yerine maliyeti daha yüksek ve yeni olan bir antibiyotiğin seçilmesi, gerekli olmadığı halde aynı anda birden fazla antibiyotiğin reçete edilmesi ve uygun süreden daha uzun ya da daha kısa süreyle antibiyotik kullanılması en sık karşılaşılan uygunsuz antibiyotik kullanım örnekleridir.