2 Nisan Otizm Farkındalık Günü
02 Nisan 2025

  • 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü



Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Zelal ŞAHİN CİNGİLER2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Otizm spektrum bozukluklarının gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığını belirten Dr. Cingiler, “sosyal–iletişimsel alanda yetersizlikler” ile “sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları” ile karakterize nöro gelişimsel bir bozukluktur. Özellikle ileri anne-baba yaşı en iyi bilinen çevresel risk faktörü iken, aşılar ile otizm arasında bir ilişki olmadığı net olarak ortaya konulmuştur. Yapılan son çalışmalar ile otizm her 36 çocuktan 1’inde tespit edilmiştir. Erkeklerde daha fazla görülmektedir. Tanısında hekimin bilgi ve deneyimi en önemli faktördür, tek başına tanı koyduran bir test yoktur. Aileden alınan bilgi ve çocuğun gözlemlenmesi ile tanı konulur.” açıklamalarında bulundu.

Dr. Cingiler, Otizm belirtileri hakkında da bilgiler vererek, “0-1 yaş arası: Göz teması kurmama, anne babaya gülümsememe, kucağa alınmakla mutlu olmama, yabancı kaygısının olmaması, ismiyle çağırılınca bakmama görülebilir,  2-3 yaş arası: En sık başvuru yaşıdır, konuşma gecikmesi, taklit yapamama, yalnızlığı tercih etme, yaşıtlarına ilgi göstermeme, oyuncakla amacına uygun oynamama, ismine bakmama, göz teması ve sosyal gülümseme yetersizliği, konuşma bozuklukları (kelime ve cümle tekrarı), tekrarlayıcı hareketler (el çırpma, parmak ucunda dönme vb.), işlevsel olmayan nesnelere aşırı ilgi (dönen nesneler, elektronik eşya, araba plakaları vs), kokuya, sese, tada az veya aşırı duyarlılık görülebilir.” İfadelerini kullandı.

Son olarak erken tanının da önemine değinen Dr. Cingiler, erken müdahale ile iyileşme şansının arttığını belirttiği konuşmasında, “Temel tedavi uygun eğitsel yaklaşımdır. Uygun bir eğitim ile 2,5 yaşından önce tanı konulan olguların %65’inde iyileşme tespit edilmiştir. Ama ne yazık ki bu oranlar 2,5 yaşından sonra tanı konulan olgularda düşmektedir. Bu nedenle anne babalar sorunları görmezden gelerek ya da sorun olmadığını söyleyen yetkin olmayan kişilere inanmak yerine, alanında yetkin hekimlere çocuklarını muayene ettirmek ve erken müdahale ile iyileşme şansını artırmayıamaçlamalıdır.” diye konuştu.